Blog

Protez Bacak Rehberi

Bir uzvun kaybı yaşamı değiştiren bir deneyimdir. Tamamen yeni bir yaşam tarzına yeniden uyum sağlamaya çalışırken bir şeyler listesini yeniden öğrenmeyi içerir. Ancak protez bacakların yardımıyla eskisi gibi hareket etmeyi başarabilirsiniz.

Protez teknolojisi uzun bir yol kat etmiş olsa da, bacaklarını kaybeden insanlar, nasıl yürüyeceklerini ve yeni uzuvlarını nasıl kullanacaklarını öğrenmeye gelince, yine de sıfırdan başlamak zorundalar. Protez uzuv almadan önce bilmeniz gereken 3 şey var.

Artık Uzuvun İyileşmesini Beklemeniz Gerekecek

Protez bacağınıza takılmadan önce, kalan uzvunuzun tamamen iyileşmesini beklemeniz gerekecek. Bu, ampütasyondan sonra şişliğin azalması ve kalan uzvun şekil ve boyutunun değişmesi için geçen süreyi içerir. Kalan uzvunuzun nihayet bir protez için hazır hale gelmesi aylar alabilir. Bu süre zarfında bölgeyi temiz tutmanız ve başka yara ve yaralanmalardan korumanız zorunludur.

“Her Şeye Uyan Tek Beden” Geçerli Değil

Ameliyattan sonra size standart bir protez bacak sağlanmaz. Protez bacaklar, her hastanın özel ampütasyon seviyesine hitap edecek şekilde tasarlanmış ve özelleştirilmiştir. Örneğin, protez bacağınız, ampütasyonun kalçada mı, diz altında mı, ayak bileği yakınında mı yoksa başka bir bölgede mi olduğuna bağlı olacaktır.

Protezin kendisi, soket ve askı sistemi gibi farklı bileşenlerden oluşmaktadır. Bunlar, yapay uzvun kalan uzvunuza nasıl bağlanacağını belirler. Ayrıca, hayatınız boyunca birden fazla bağlantı parçası almanız ve protezi vücudunuzun gereksinimlerine göre değiştirmeye devam etmeniz çok olasıdır. Bu nedenle, yapay uzuvlar söz konusu olduğunda her duruma uyan tek bir beden yoktur.

Rehabilitasyon Sürekli Bir Süreçtir

Protez bacağınızı aldıktan sonra, ayağa kalkmanıza yardımcı olmak için rehabilitasyon ve eğitimden geçeceksiniz. Bunun sürekli bir süreç olduğunu ve aceleye getirilemeyecek bir süreç olduğunu akılda tutmak önemlidir. Yeni uzvunuza uyum sağlamanız, yürümeyi öğrenmeniz ve normal aktiviteleriniz için onu çalıştırmaya alışmanız biraz zaman alacaktır.

Bir fizyoterapist ve rehabilitasyon danışmanıyla yakın çalışmak, bu süreçte size yardımcı olabilir. Protezinizi taktıktan sonra terapi seansları aylar hatta yıllar sonra devam edebilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir